Digitale bibliotheek

Simultaan zoeken

Door gebruik te maken van simultaan zoeken kun je een of meer databanken tegelijkertijd doorzoeken. De zoekresultaten worden vervolgens uniform weergegeven per databank en ook als samengevoegde lijst (ontdubbeld).

• Simultaan zoeken is beschikbaar via: http://simultaanzoeken.hhs.nl
  • Toegang buiten de hogeschool: je ziet twee keer een inlogscherm, waar je dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord kunt invoeren als voor de HHs portal
  • Nota bene: als student dien je in te loggen met je studentnummer en wachtwoord. Inloggen werkt niet met je student e-mailadres!
  • Om de taal van de interface te veranderen ga naar tab: Instellingen (Preferences) / Voorkeuren (Preferences) / Taal (Default language)

Voordelen

Als het systeem automatisch meerdere databanken doorzoekt, scheelt dat veel tijd vergeleken met het zelf uitvoeren van al die zoekacties in de afzonderlijke databanken.

De digitale bibliotheek omvat een groot aantal databanken. Soms weet je niet precies welke databank je het beste zou kunnen gebruiken voor het beantwoorden van je vraag. Als je Simultaan zoeken gebruikt, zie je vanzelf hoeveel resultaten er per databank verschijnen en dus welke databanken voor jou het belangrijkste zijn.

Nadelen

Simultaan zoeken blijft een vrij eenvoudige manier van zoeken. Er zijn minder mogelijkheden in vergelijking tot het zoeken in de betreffende databank zelf. Zo is het niet altijd mogelijk om in specifieke velden te zoeken, resultaten te combineren of te verfijnen.

Het streven is dat de resultaten die je krijgt via een zoekactie in Simultaan zoeken, precies overeenkomen met dezelfde zoekactie in de betreffende databank. Daarbij wordt uitgegaan van het scherm Geavanceerd zoeken van die databank, indien aanwezig. Soms lukt dat niet helemaal.

Toegangsproblemen oplossen

Inloggen voor toegang tot een databank of bij Simultaan zoeken: de gebruikersnaam is niet het hele emailadres maar alleen jouw studentnummer. Het wachtwoord is hetzelfde als je voor de portal gebruikt. Als dit een keer fout is gegaan, kan het zijn dat je de browser “schoon” moet herstarten. In deze FAQ staat meer informatie over het oplossen van toegangsproblemen.

Op maat gemaakt

De Haagse Hogeschool is de eerste hogeschool die gebruik maakt van deze zoeksoftware. Lees het artikel over het samenwerkingsproject.

bijgewerkt: 29 april 2016

beheer | disclaimer